Project Description

Op het verkeerde been en andere (fiets)verhalen is een boek geschreven door mijn neef Rum Tullemans waar ik de vormgeving voor mocht doen.

Van de omslag:

Weertenaar Rum Tullemans grijpt terug naar zijn verleden en haalt herinneringen op. Vandaar dit memorieboek. Het gaat niet alleen om terugblikken, ook krijgt de herinnering een recensie, een beoordeling. Soms moet hij zélf met de billen bloot, maar zonder te bang te zijn voor wat frisse zelfkritiek.
Iets wordt nog interessanter als je bijna alles hebt meegemaakt en het dan gaat begrijpen of zien. Zijn leven begint Tijdens de stormachtige eindfase van de Tweede Wereldoorlog. Voor die baby, dat zielig stukje mens, geeft de dokter eigenlijk geen cent meer. En toch groeit er een sportman op, samen met drie broers en een zusje.
Een liefhebber op de racefiets, die eenentwintig keer de Mont Ventoux beklimt, voor het laatst op zijn vierenzeventigste en ondertussen bekroond met de Ridderorde der Malloten.
Rum verhaalt over een oma die emotioneel niet spoorde, een moeder die de hele wereld ‘wil kloten’ en een mopperende vader met te weinig courage (maar op wie hij uiteindelijk sterker lijkt dan hij ooit kon vermoeden).
En dan het onoplosbare mysterie van de erg jong gestorven opa Lubbe. Na acht jaar huwelijk herinnerde niets meer aan hem. Door opruimwoede en het nodige knip- en plakwerk had de weduwe het klaargespeeld hem volledig te wissen, al zag ze één foto over het hoofd. ‘Zijn dood,’ schrijft Rum, ‘zal aan me blijven knagen.’
Op het verkeerde been is het verslag van een rijk leven in een overzichtelijk universum, gelardeerd met fietsverhalen. Vooral op en af die bizarre berg, de Midlife Mountain.