3 tips om sneller en beter informatie te onthouden!

Hoe meer moeite, hoe beter

Waarschijnlijk hoopte je in dit artikel een magische truc tegen te komen waarmee je een dik boek vol nieuwe informatie binnen vijf minuten in je hoofd stampt maar dat is helaas niet de realiteit. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het onthouden van informatie (en hoe goed je dit lukt) gekoppeld is aan de hoeveelheid moeite die je brein doet tijdens het leerproces. Enkel een tekst doorlezen is dus in veel gevallen geen goede methode. Wat wel goed werkt? De tekst hardop voorlezen. Je ziet op deze manier de informatie, je brein stuurt de informatie door naar je mond om het uit te spreken én je hoort jezelf de teksten oplezen. Wanneer je de informatie die je wilt onthouden dus voorleest in plaats van doorleest in stilte is de kans volgens pkvsneek.nl dus veel groter dat je de tekst daadwerkelijk onthoudt.

Visualiseren

Over het algemeen kunnen we namen en nummers moeilijk onthouden omdat ze abstract zijn. Ze zijn ‘leeg’ en loshangend. Beelden daarentegen kunnen we veel gemakkelijker opslaan in ons hoofd. Een goede methode om deze abstracte en loshangende namen en nummers te onthouden is om ze te koppelen aan een visualisatie. Beelden kunnen we namelijk veel gemakkelijker opslaan in onze hersenen. Ontmoet je een vrouw met de naam Roos? Koppel deze naam dan in je hoofd aan een bos rozen. Die naam vergeet je de volgende keer echt niet meer.

Pen en papier

Vroeger was het een stuk minder gebruikelijk dan in de tijd waarin je ouders of grootouders naar school gingen. Ik heb het over notities maken met pen en papier. Toch blijkt uit onderzoek dat we informatie sneller zullen onthouden wanneer we deze opschrijven met pen en papier. Heb je binnenkort dus een tentamen en schrijf je je samenvattingen normaal gesproken op je laptop? Schrijf ze dan eens uit in een mooi notitieboekje met een doodnormale pen. Zo ben je je klasgenoten al direct een stapje voor!

Vergelijkbare berichten